Dorzecze Amazonki skarbnicą doskonałych roślin leczniczych.

Na obszarze równikowym Ameryki Południowej rośnie szczególne drzewo palmowe Acai posiadające owoce o niesłychanych właściwościach. Owoce Acai stanowią bazę jadłospisu plemion z puszczy amazońskiej. Od dawien dawna rdzenne plemiona zaobserwowały, że te jagody pomagają w leczeniu biegunki, krwawień tudzież działają przeciwgorączkowo. W 1995 roku Alexander Schauss zaciekawiony dobrym stanem zdrowia plemion znad Amazonki, rozpoczął drobiazgowe testowania owoców Acai. Testy naukowca potwierdziły wyjątkowe cechy tych owoców. Acai posiadają całą gamę witamin, szereg istotnych mikroelementów, białka, omegakwasy jak i mrowie antyoksydantów. Przeciwutleniacze są to związki chemiczne redukujące aktywne rodniki. Ilość antyoksydantów w pożywieniu wytycza predyspozycja do redukowania agresywnych form tlenu ORAC, który dla jagody Acai posiada wybitnie dużą wartość. Najbardziej na świecie docenia się odchudzające właściwości owoców Acai. Przeciwutleniacze zawarte w Acai dopomagają podczas usuwania toksyn z organizmu, zaś zawarty w nich błonnik wspomaga procesy trawienne żywności. W dodatku owoce Acai to termogeniki, przeto powiększają temperaturę organizmu wykorzystując energię tkanek tłuszczowych, co pogłębia proces odchudzania. Jagody Acai nie licząc własności pobudzających metabolizm, polepszają integralnie formę organizmu, bo zawierają przeciwutleniacze, neutralizujące agresywne rodniki no i usuwają trucizny z organizmu. Duże ilości tłuszczów w jagodach zaopatrują w energię konieczną do prawidłowego funkcjonowania ustroju, no a antocyjanidy ochraniają tkanki łączne w ustroju, w tym kolagen, którego niedobór powoduje starzenie się skóry. Działają pozytywnie na pracę systemu krwionośnego. Acai są wskazane w zapobieganiu cukrzycy. Owoce Acai mają zastosowanie w zapobieganiu nowotworom. Acai wpływa pozytywnie na układ trawienny, jako że zawarty w jagodach błonnik wspomaga procesy trawienia. Owoce Acai dosyć prędko się psują, wskutek tego świeże są u nas niedostępne tylko po obróbce termicznej. Tym niemniej nie bacząc na formę, bezspornie należałoby sięgnąć po tę szczególną jagodę.